Essi, mitkä ovat kevään kuumimmat osinkolaput?

Päivän lyheneminen ja talvirenkaiden ropina ovat varmoja merkkejä osinkolistakauden saapumisesta. Välitysliikkeiden huomionkipeys yhdistyy taloustoimittajien lyhytjänteisyyteen ja puuro on valmis. Resepti on sekä helppo, että oudon houkutteleva – näistä nimistä kevään parhaat osingot. Äkkinäinen sijoittaja miettii, että korkea osinko on parempi kuin matala ja tärpit houkuttavat, vaikka samalla jokin sanoo, että ehkä tämä ei olekaan ihan näin helppoa.

Mietitäänpä. Miten tärkeä on ensi kevään osinko? Onko 6 % paljon vai vähän? Onko se vain tyhmää maksaa liikaa? Tuotto on sijoittajan ykköstavoite ja sitä voi saada osakkeista vain kahdella tavalla: osinkoina ja arvonnousuna. Korkea osinko houkuttaa, sillä sen avulla tuotto eli onnistuminen tuntuu olevan heti käden ulottuvilla. Firma jakaa voittoa, mutta omistus samalla säilyy. Toisaalta osingon jakaminen on rahan siirtämistä taskusta toiseen, firman kassasta omistajan kassaan. Firma köyhtyy samalla. Kuuden prosentin osinkotuotto on hyvä, mutta sittenkin pieni osakkeen arvonnousu- tai arvonlaskupotentiaaliin verrattuna. Skaala on -100 % – ääretön.

Mikä siis neuvoksi? Dividend House tavoittelee sijoittamisessa molempia tuottotapoja. Osinkoja ja arvonnousua. Osinkojen osalta kasvu on kuitenkin meille yksittäisen kevään prosenttia tärkeämpää. Haluamme omistaa yhtiöitä joiden liiketoiminta menee eteenpäin ja jotka pystyvät ennustettavasti kasvattamaan osinkojaan. Jos sijoittaja löytää tällaisia kohteita tulee arvonnousu “sivutuotteena”. Ihan itsestään.

No mitkä laput sitten ovat ne oikeat? Kysymystä voi yrittää väistää kysymällä riskinsietokyvystä tai sijoitushorisontista, tai toteamalla että staattisen listan tekeminen on vaarallista, sillä tilanteet muuttuvat. Lista ennustettavista 10v sijoituskohteista voi olla erinäköinen jo parin kuukauden päästä. Kestävien kilpailuetujen ja varmojen menestyjien löytäminen on kestämättömän vaikeaa. Selittely ei kuitenkaan auta, harjoitus jää ilmaan roikkumaan ilman niitä nimiä. Tässäpä siis Pohjoismaiden kuumimmat osinkolaput vanhan liiton osinkosijoittajan 10v salkkuun:

Knowit – Kasvava it-konsultti Ruotsista. Maan halutuin IT-alan työpaikka. Paradigman vastaisesti osinkojen lähtötasokin on osakkeen halpuudesta johtuen korkea, yli 6 %

Talenom – Tuore Helsingin listatulokas. Yksi analyytikko seuraa ja osinkoennuste 0 %. Vakaan toimialan kasvajan tase on kuitenkin kunnossa ja tuloskunto kasvun kulukirjauskäytännöistä johtuen raportoitua parempi. Yllätysnimi yllätyksettömäksi osinkokoneeksi.

Europris – Norjan Tokmanni. Kasvaa ja kannattaa. Halpakauppa voittaa alaa ja markkinajohtaja nauttii mittakaavaeduista.

Hafslund – Norjalainen vesivoima- ja sähkönjakeluyhtiö. Kasvu on rauhallista ja sitoo pääomaa, mutta tuloskasvu on vääjäämätöntä ja osinkojen kasvunäkymät ovat poikkeuksellisen varmat. Kurssiraketiksi tästä ei ole, mutta “varmaksi” voittajaksi kuitenkin.

Evolution Gaming – Uuden ajan osingon kasvattaja. Peliyhtiö hallitsee omaa erikoisalaansa, live kasinoja netissä. Listan riskipitoisin sekä toimialan että arvostuksen suhteen, mutta samalla tarjoaa hurjimman kasvupotentiaalin. Keväällä luvassa listakarkeloihin riittämätön vajaan 2 %:n osinko. Liikevaihto kuitenkin 50 %:n kasvussa.

 

Risto Päivänsalo,

salkunhoitaja

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste