Osakesijoittajan maailmanvalloitus, osa III – Sijoittaminen Suomen ulkopuolelle

sijoituskohde

Me Dividend Housessa haluamme tehdä sijoittamisesta yksinkertaista ja selkeää, joten päätimme yhteistyössä sijoituskirjailija Henri Elon kanssa tehdä pienen juttusarjan aiheesta. Kirjoitusten pohjana on käytetty vuonna 2018 ilmestynyttä Elon ja Jari Saarhelon Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirjaa, joka johdattaa lukijansa osakesijoittamisen mielenkiintoiseen maailmaan – muita sijoitusmuotoja unohtamatta.

Aikaisemmat osat käsittelivät sijoittamisen tavoitteita ja pitkäjänteisyyttä sekä hajauttamista ja sijoitussuunnitelmaa. Nyt tutustumme Suomen ulkopuolisiin markkinoihin.

***

Kun Suomi ei riitä

Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirjaan on haastateltu myös Dividend Housen omia salkunhoitajia, Risto Päivänsaloa ja Antti Lahtista. Heidän mielestänsä pelkästään Suomeen sijoittaminen on ongelmallista muun muassa hajautuksen näkökulmasta. Suomen markkinoilta puuttuu monia merkittäviä toimialoja, joita löytyy jo siirtämällä katseet vaikkapa Pohjoismaihin. Tällaisia ovat esimerkiksi maailmanlaajuiset kuluttajabrändit, terveysteknologia, autoteollisuus sekä verkkokaupan ja sosiaalisen media globaalit yritykset.

Suomen markkinat ovat monessa suhteessa luonteeltaan reuna-aluemarkkinat. Tämä tarkoittaa sitä, että epävarmuuden vallitessa kansainväliset sijoittajat yleensä keventävät osakepainoaan juuri reuna-alueilta. Suomen markkinat ovat hyvin teollisuuteen painottuneet, mutta muutosta tähän on nähtävissä.

Monien suomalaisyhtiöiden liiketoiminta on varsin kansainvälistä, mutta pelkästään suomalaisyhtiöillä ei saa tarpeeksi laajaa hajautusta. Kansainvälisillä osakkeilla saa hajautettua myös jo aikaisemmin tutuksi tullutta valuuttariskiä, poliittista riskiä ja syklisiä riskejä.

Ulkomaille suoraan osakkeisiin sijoittaessa pitää kuitenkin ottaa huomioon muutama hankaloittava aspekti. Osakkeenomistajan on esimerkiksi vaikeampi käyttää äänioikeuttaan ja osallistua yhtiökokoukseen, jos yhtiökokous järjestetään kauempana. Lisäksi muissa kuin euromääräisissä sijoituksissa tulee mukaan myös valuutanvaihtokustannukset. Toisaalta muut valuutat tuovat myös hajautushyötyä euroon nähden.

Myös erilainen verotus kannattaa ottaa huomioon ulkomaille sijoittaessa. Suomella on verosopimus yleisimpien kohdemaiden kanssa, jolloin esimerkiksi osingoista peritään vain lähdevero ja suomen päässä verottaja hyvittää lähdeveron verotuksessa, jolloin lopputulos vastaa Suomen verotuksen tasoa. Osa maista kuitenkin perii verosopimusta suurempaa lähdeveroa, jolloin sijoittaja joutuu hakemaan liikaa perittyjä veroja takaisin.

Suomen ulkopuoliset markkinat

Mihin sitten sijoittaa, jos Suomi ei riitä? Alkajaisiksi voi kääntää katseet niinkin lähelle kuin muihin Pohjoismaihin. Risto Päivänsalon mukaan Pohjoismaat ovat alueena mielenkiintoinen ja houkutteleva kohde sijoittajille. Pohjoismaista löytyy laadukkaita kansainvälisiä firmoja eri sektoreilta, firmat ovat lähellä ja sijoitusinformaatio on käytännössä yhtä luotettavaa kuin Suomessakin. Tanska, Norja ja Ruotsi ovat kaikki sijoitusmielessä kiinnostavia markkinoita ja niiltä kaikilta löytyy omat erikoispiirteensä, jotka erottavat ne toisistaan.

Esimerkiksi Ruotsissa on paljon suuria pörssiyhtiöitä. Ruotsissa yli 15 miljardin euron arvoisia pörssiyhtiöitä on 13. Suomessa vastaavia on vain kuusi, eli Ruotsissa näitä on yli tuplasti Suomeen verrattuna. Ruotsin markkinoilla painottuu kulutustavarayhtiöt enemmän kuin esimerkiksi öljy-, kaasu, metsä- ja perusmetalliyhtiöt. Ruotsista löytyy paljon globaalisti tunnettuja, vahvoja brändejä.

Vuonna 2017 Tanskan osakemarkkinat tuottivat yli 20 % kun samaan aikaan Suomessa ja Ruotsissa jäätiin 10–12 % tasolle. Tanskan markkinoilla korostuvat terveydenhuolto, energia, rahoitus ja pankkitoiminta, teleoperaattorit, kulutushyödykkeet sekä kuljetus- ja varustamotoiminta. Suurimpia yhtiöitä ovatkin diabeteslääkkeisiin erikoistunut Novo Nordisk ja suuri rahtivarustamo- ja logistiikkapalveluyhtiö Maersk. Tanskassa oman hankaluutensa tuottaa osinkoverotus, joka on muita pohjoismaita mutkikkaampaa. Tanskassa peritään osingosta lähdeverona heti 27 % ja tätä 15 % ylittävää osuutta pitää periä erikseen takaisin.

Norja on pohjoismaisista pörsseistä ainoa, jonka toiminnasta ei vastaa NASDAQ vaan sitä hoitaa itsenäinen Oslo Børs. Norjan pörssissä toimialoista erityisesti korostuu energia, laivanvarustus ja seafood. Näille kaikille löytyy myös omat osakeindeksinsä. Norjassa sijoittajan tulee huomioida kaksi hyvin keskeistä asiaa: norjan kruunun ja öljyn hinnan kehitys. Valitettavasti myös Norjassa ulkomaisen sijoittajan osinkoverotus muuttui raskaammaksi vuoden 2019 alussa.

Pohjoismaiden ulkopuoleltakin löytyy monia kiinnostavia markkinoita. Esimerkiksi Euroopan unionin suurin kansatalous Saksa on erityisen vahva kestokulutustavara- ja teollisuustuotteiden saralla. Liikevaihdolla mitattuna, Euroopan kymmenestä suurimmasta yrityksestä peräti kuusi on saksalaisia.

Saksan lisäksi Euroopan unionin toinen jätti on Ranska. Ranskassa kemianteollisuus on teollisuuden kivijalka. Ranskasta löytyy myös monia palvelusektorin yhtiöitä, kuten esimerkiksi Dividend Housenkin salkuista löytyvä call center -palveluita tarjoava Teleperformance SA.

Kolmas kohde on vielä toistaiseksi niin ikään Euroopan unionissa oleva Iso-Britannia. Iso-Britannia on unionin kolmanneksi suurin kansatalous ja taloutena hyvin palveluvetoinen. Lähes 80 % bruttokansantuotteesta syntyy palveluista ja erityisesti rahoitussektorista.

Euroopan ulkopuolelta on nostettava esille tietenkin maailman suurin talous, Yhdysvallat, josta löytyy lähes puolet koko maailman listattujen yhtiöiden markkina-arvosta. Valinnanvaraa yhtiöiden koon ja toimialojen suhteen siis löytyy. Moni maailman suurimmista yhtiöistä on listattu Yhdysvalloissa. Raportointivaatimukset ja raporttien saatavuus ovat erinomaisella tasolla ja tietoa yrityksistä löytyy paljon, englannin kielellä luonnollisesti.

Markkinoita löytyy niin monta, kuin maailmasta pörssejä. Osaan näistä voi tosin olla vaikeaa päästä käsiksi, jolloin omaa sijoitusuniversumia voi laajentaa kätevästi esimerkiksi rahastojen tai ETF-tuotteiden avulla. Tässä on joka tapauksessa esitelty vain murto-osa mahdollisista sijoitusmarkkinoista. Osakesijoittajan maailmanvalloitus –kirjassa niitä on vielä lisää.

***

Juttusarjan seuraava osa käsittelee sijoituskohteiden valintaa.

Tekstit pohjautuvat kokeneiden sijoittajien ja sijoituskirjailijoiden Henri Elon ja Jari Saarhelon Osakesijoittajan maailmanvalloitus -teokseen, joka on kattava tietopaketti sijoittamisesta rajoittumatta pelkästään osakesijoittamiseen tai Suomen rajojen sisäpuolelle.

Voit halutessasi tilata 324-sivuisen kirjan suoraan kotiisi etuhintaan täältä

Tilausohje:

  1. Syötä kappalemäärä ja paina ”Lisää koriin”
  2. Kirjoita alennuskoodi-kenttään ”dividend15” ja klikkaa ”Käytä”

Näin saat -15 % alennuksen tarjoushinnasta ja maksettavaksi jää 29,75 € sisältäen alv ja postikulut.

Huom! Sijoituskirjan hankintakustannus on verovähennyskelpoinen tulonhankkimiskulu.

***

Dividend House on kotimainen vuonna 2009 perustettu osinkosijoittamiseen keskittynyt rahastoyhtiö. Se tarjoaa korkealaatuista salkunhoitoa yksityis- ja ammattisijoittajille, yrityksille sekä instituutioille. Yhtiön sijoitusprosessin lähtökohtana on kohdeyritysten liiketoiminnan ja toimintaympäristön syvällinen ymmärtäminen – ja tavoitteena ennustettava tuloskasvu ja vuosittain kasvava osinkotuotto.

Voit tutustua Dividend Housen sijoitusfilosofiaan tarkemmin täällä

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste