Osakesijoittajan maailmanvalloitus, osa I – tavoitteet ja pitkäjänteisyys

sijoituskohde

Me Dividend Housessa haluamme tehdä sijoittamisesta yksinkertaista ja selkeää, joten päätimme yhteistyössä sijoituskirjailija Henri Elon kanssa tehdä pienen juttusarjan aiheesta. Kirjoitusten pohjana on käytetty vuonna 2018 ilmestynyttä Elon ja Jari Saarhelon Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirjaa, joka johdattaa lukijansa osakesijoittamisen mielenkiintoiseen maailmaan – muita sijoitusmuotoja unohtamatta.

Jäsennelty tieto sijoittamisesta parantaa Elon mukaan sijoittajan unen laatua ja on parhaimmillaan myös viihdyttävää case-esimerkkien kera!

Juttusarja etenee kirjan sisältöä mukaillen omista tavoitteista riskien ja sijoitussuunnitelman kautta sijoituskohteiden valintaan ja arvonmääritykseen. Kirjoituksia julkaistaan kesän mittaan Dividend Housen kotisivuilla. Tavoitteemme on innostaa uusia lukijoita sijoittamisen pariin ja tuoda kokeneemmille sijoittajille työkaluja oman sijoitustoiminnan kehittämiseen.

Ensimmäisessä osassa käsittelemme sijoittamisen tavoitteita ja pitkäjänteisyyttä.

***

1. Määrittele omat tavoitteesi

Ennen sijoittamaan ryhtymistä sinun tulee määritellä mitä sijoittamisella oikeastaan tavoittelet. Pankkien ja varainhoitajien yleisimmät kysymykset asiakkaan sijoitussalkkua suunniteltaessa ovat sijoitushorisontti ja riskinottohalu. Näiden kysymysten pohjalta jokainen voi itsekin aloittaa rakentamaan omaa sijoitussalkkuaan.

Sijoitushorisontin pituus määrittelee sen, kuinka paljon sijoituksia voi laittaa osakemarkkinoille. Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on korkeampi kuin korkosijoituksissa, mutta niiden arvon heilunta on lyhyellä aikavälillä voimakkaampaa. Sijoitushorisonttia on fiksua miettiä omien tavoitteiden kautta.

Esimerkiksi asuntoa varten säästävän nuoren aikuisen sijoitushorisontti ei ole kovin montaa vuotta. Tällöin osakemarkkinoiden heilunta saattaa romahduttaa säästöjen arvon juuri, kun asunnon hankinta on edessä. Tällaisessa tilanteessa voi olla viisaampaa sijoittaa vakaisiin, vaikkakin pienempituottoisiin vaihtoehtoihin. Toisaalta pikkulapsen salkku saanee kasvaa korkoa pitkäänkin, joten osakepaino voi olla huomattavasti korkeampi kuin asuntoon säästävällä nuorella.

Mitä heikompi riskinsietokyky sijoittajalla on, sitä enemmän sijoituksia tulisi suunnata vakaatuottoisempiin vaihtoehtoihin, esimerkiksi laadukkaiden yritysten joukkovelkakirjalainoihin, korkorahastoihin, yhdistelmärahastoihin, globaalien markkinajohtajayritysten osakkeisiin, indeksiosuusrahastoihin tai sijoitusrahastoihin.

2. Sijoita pitkäaikaisesti ja pysy suunnitelmassasi

Osakkeisiin sijoittamiseen tarvitaan välillä jopa jääräpäisyyttä. Voimakkaat kurssilaskut saavat aikaan pelon ja halun myydä. Kurssinousut taas saavat aikaan halun ostaa. Usein paras ratkaisu on kuitenkin pysyä omassa suunnitelmassaan ja olla tekemättä kurssiliikkeistä aiheutuvia tunnepitoisia ratkaisuja.

Sijoittajalegenda Warren Buffettin lainaus kuvaa hyvin suhtautumista osakesijoituksiin: ”Jos et halua omistaa osaketta kymmentä vuotta, älä ajattele omistavasi sitä edes kymmentä minuuttia.” Osakekurssien lyhyen aikavälin heilahtelut saattavat aiheuttaa sen, että kun varoja tarvitaan, niiden arvo onkin pienempi kuin sijoitushetkellä. Siksi osakkeisiin kannattaa sijoittaa vain pääomaa, jonka voi pitää osakkeissa vuosikausia.

Professori Jeremy Siegel on tutkinut Yhdysvaltain osakemarkkinoiden tuottoja ja verrannut niitä korkomarkkinoiden tuottoon. Hän laski erilaisilla sijoitusajoilla aikaväliltä 1802–2012 reaalituoton osakemarkkinoilta ja vertasi sitä Yhdysvaltain valtionlainojen reaalituottoon. Osakkeiden tuotto vaihtelee lyhyellä aikavälillä paljon, mutta jo viiden vuoden sijoitusajalla osakemarkkinoiden heikoin tuotto jää enää kaksi prosenttiyksikköä valtionlainojen heikoimmasta tuotosta. Vähintään 10 vuoden sijoitusajalla vuosina 1802–2012 jokainen 10 vuoden jakso tuotti osakemarkkinoilla paremmin kuin valtionlainat.

Koko pääoman menettäminen osakesalkussa, joka on hajautettu hyvin ja sisältää kannattavia yhtiöitä, on hyvin epätodennäköistä. Se tarkoittaisi käytännössä pörssikurssien ja yritysten arvon laskemista nollaan. Jos salkku on hajautettu laajasti suuryrityksiin, se tarkoittaisi koko talousjärjestelmän romuttumista.

***

Juttusarjan seuraavat osat ovat riskit ja hajauttaminen sekä sijoitussuunnitelma, jotka julkaistaan kesäkuun viimeisellä viikolla.

Tekstit pohjautuvat kokeneiden sijoittajien ja sijoituskirjailijoiden Henri Elon ja Jari Saarhelon Osakesijoittajan maailmanvalloitus -teokseen, joka on kattava tietopaketti sijoittamisesta rajoittumatta pelkästään osakesijoittamiseen tai Suomen rajojen sisäpuolelle.

Voit halutessasi tilata 324-sivuisen kirjan suoraan kotiisi etuhintaan täältä

Tilausohje:

  1. Syötä kappalemäärä ja paina ”Lisää koriin”
  2. Kirjoita alennuskoodi-kenttään ”dividend15” ja klikkaa ”Käytä”

Näin saat -15 % alennuksen tarjoushinnasta ja maksettavaksi jää 29,75 € sisältäen alv ja postikulut.

Huom! Sijoituskirjan hankintakustannus on verovähennyskelpoinen tulonhankkimiskulu.

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste